Bibi plant een boom

Op een dag verlaat Bibi enthousiast de school. Ze is vastbesloten om precies zoals al haar klasgenootjes een eik te kweken. Thuis is er Oma. Zij neemt Bibi mee naar een bijzondere plek waar de eik die ze zelf ooit plantte is uitgegroeid tot een reusachtige boom. Bibi kiest één van zijn eikels. Dat wordt de kiem van haar boom, die ze samen met oma en met zorg en geduld zal laten uitgroeien tot een reus van een eik.

De kleurrijke illustraties van Axel Scheffler, bekend van o.a. de Grufallo, nodigen uit tot kijken. Op een heel toegankelijke wijze brengt hij de communicatie en verbondenheid tussen Oma en Bibi in beeld. Het kleurgebruik is beperkt, de bomen zijn overvloedig groen, de lucht stralend blauw en doorheen de opeenvolgende jaren waarin de eikel langzaam uitgroeit tot een nieuwe boom dragen oma en Bibi dezelfde gele en blauwe jurk. Die soberheid draagt bij tot de eenvoud en herkenbaarheid. Sober is ook de tekst. De verschillende stadia die een zaadje doormaakt eer het een stevige boom wordt, staan helder beschreven. Flapjes verhogen het kijkplezier en bieden een kijk op wat er zich onder de grond afspeelt. Daarnaast is er ook aandacht voor het kinderlijke ongeduld van Bibi en de relativerende wijsheid van Oma.

Wie na het lezen net zoals Bibi enthousiast raakt, krijgt op de laatste pagina een aantal tuiniertips om zo mee aan de slag te gaan.