Beste Bregje Boentjes

Bregje Boentjes is een dromerig meisje dat op een dag op de deurmat een enveloppe vindt, aan haar geadresseerd. Meteen slaat haar fantasie op hol: zou het van een sultan zijn die haar in zijn harem wil opnemen? Zou het een brief zijn van marsmannetjes die haar willen ontvoeren? Zou ze een job krijgen als detective? Zou ze eindelijk actrice mogen worden in de nieuwste mummiefilm? Enzovoort. Je kan het zo gek niet bedenken, of het staat in dit boek.
Het einde is een open einde vol mysterie: Bregje vertrekt met de ongeopende enveloppe, de lezer heeft er het raden naar waarheen ze gaat. Gaat ze in op het liefdesverzoek in de laatste brief? Of bevat de enveloppe toch de brief van de marsmannetjes? Of is hij gewoon leeg?
De illustrator slaagt erin om elke dubbele pagina een totaal andere sfeer mee te geven. De lay-out van de brieven wordt ook telkens aangepast aan het thema. De prenten zijn tot in de puntjes verzorgd en staan vol details. Het kleurgebruik met overwegend blauw benadrukt de dromerige sfeer die in de tekst al opgewekt wordt.
Dit boek is geschikt voor iets oudere kleuters, maar jongere kinderen kunnen ook al op zoek gaan in de verschillende werelden die door de prenten belicht worden. Het boek behoeft misschien wat begeleiding bij het lezen; hoewel de prenten erg duidelijk zijn, is een open einde toch iets wat een beetje meer duiding nodig heeft bij kleuters. Een ideaal boek om mee te werken in de klas, in een leesgroep, of gewoon ’s avonds als voorleesverhaaltje voor het hele gezin.