Bas & Klara op de markt

Thaïs Vanderheyden ken je misschien van haar reeks rond de Spiekpietjes of Bas & Klara in de Gewoontoren. Broer en zus zijn deze keer op de markt samen met hun papa, zijn vriendin en hun hondje. Maar al snel loopt hun hondje weg. Bas en Klara gaan hem zoeken, en nemen je zo mee over de hele markt.

Op elke dubbele bladzijde zie je een nieuw marktkraam. Colette Culotte heeft een textielkraam, Wanda verkoopt vis en in Malek’s jungle kan je elke mogelijke plant terugvinden. De scènes uit het boek werden stuk voor stuk gemaakt met afval, huis-tuin-en-keuken-prullen en fimo polymeerklei. De kleuren spatten er vanaf, ze zijn vaak grappig en bevatten mooie details: voor de kinderen dingen zoals een vogel op een nest en een verloren knuffel; voor de volwassenen verwijzingen naar muziek zoals het bord red hot chilli peppers bij het groentekraam en het vissenkraam Wanda naar de film A fish called Wanda.

De achtergrond van de pagina’s loopt telkens mooi door. Zo lijkt het echt alsof je over de markt aan het wandelen bent. Wanneer op de ene pagina rechts een koppeltje op een bankje zit, zie je op de volgende bladzijde links nog net het einde van de bank. Net zoals de mannen die petanque aan het spelen zijn en de boom met de poes in.

Elke dubbele pagina is ook vergezeld van een tekst. Er wordt in de tekst gespeeld met kleur en lettergrootte, maar de meerwaarde daarvan is me niet helemaal duidelijk. De inhoud van de tekst bevat weinig verhaal en beperkt zich tot het voorstellen van de marktkramers. De tekst is soms wat belerend en bevat wat typfouten (locale, Amsterdamste) in de tekst, wat erg jammer is. Ook is het niveau tussen de best lange tekst en de eenvoud van het zoeken niet echt afgestemd op elkaar. Kinderen die klaar zijn om zo'n hoeveelheid tekst te verwerken, kunnen al best wat grondiger zoekwerk verrichten.

Het boek als sterker zoekboek zou fijn geweest zijn. Jammer dat de toegevoegde tekst afbreuk doet aan de sterkte van de mooi gemaakte scènes.