Anna en de dromenmaker

Anna kan niet slapen. Volgens mama moet ze naar buiten kijken; iedereen en alles slaapt. Maar volgens Anna slaapt niet iedereen en is de maan nog wakker. Niet veel later neemt diezelfde maan Anna mee naar de wolken. Ze ontmoet er een speciale wolk: de dromenmaker. Samen met poes, de maan en de dromenmaker zweeft Anna rond in een fantasiewereld die alleen maar in dromen kan bestaan.

Als je de kaft van dit grote boek bekijkt, merk je wel dat dit niet zomaar een voorleesverhaal voor het slapen is. Er wordt voor de prenten op de kaft en in het boek gebruik gemaakt van een speciale collagetechniek. Mooi, maar misschien niet toegankelijk voor iedereen. Ik hou wel van de speciale sfeer die ze op elke pagina geslaagd creëren. De ene keer zijn de prenten dromerig en lieflijk. Soms eerder angstaanjagend. Maar altijd heel fantasierijk. En dat zijn dromen ook: daar kan alles. Dat ondervindt Anna ook. Ze wordt door de dromenjager meegenomen in verschillende dromen. En Anna laat zich eerst voorzichtig, maar daarna helemaal meevoeren in de fantasie waar niets is wat het eerst leek.

Ik was soms wel verward door de tekst en bijhorende tekening. Bijvoorbeeld bij het stuk waar Anna schrikt en de maan Anna beschermend omarmt. Op de prent zien we echter de dromenvanger Anna beschermen.

Los daarvan ben ik heel gecharmeerd door dit debuut van de twee zussen. Het boek is een resultaat van een samenwerking tussen twee personen die elkaar aanvullen en versterken. Een samenwerking waar ik hoop nog meer van te mogen ervaren.