Animal Farm

Wie kent het verhaal van Animal Farm niet? De politieke satire over een hoop boerderijdieren die in opstand komt tegen de boer en een eigen communistisch regime uitbouwt. De quote "Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan andere" is waarschijnlijk gekender dan het verhaal, maar het resumeert het goed. Het verhaal opnieuw uitgeven is dan ook een opmerkelijke keuze voor de kinderboekenuitgeverij Clavis. Het verhaal is nagenoeg onbewerkt overgenomen, in groot formaat, met prenten door Quentin Gréban. 

De prenten zijn een echte meerwaarde: het verkinderlijkt het boek niet, maar tilt het net naar een hoger niveau. De personages krijgen een gelaat, en de herrie die geschopt wordt, krijgt een sterke visuele ondersteuning. Soms zijn het kleine prenten die doorheen de tekst staan, op andere plekken gaat het over paginagrote illustraties die door het spel in licht en perspectief uit een film geplukt lijken. Het maakt de opstandige dieren nog gewelddadiger, grootser, beangstigend ... 

Persoonlijk vond ik het jammer dat de tekst geen update gekregen heeft. Het blijft natuurlijk een risico om een tekst die uit de lijst van wereldliteratuur komt aan te passen, maar het mocht wel wat modernisering in taal hebben. Het boek is overigens uitgegeven als geschikt vanaf 8 jaar. Dat lijkt me misschien wat jong, vooral omdat het verhaal wel duiding en omkadering kan gebruiken. Desalniettemin kan het als sprookje een nogal dystopisch boerderijbeeld scheppen.

Voor iedereen die zoals ik al lang het verhaal wilde lezen, maar het juiste moment afwachtte: dit is het teken waar je naar zocht!