Amos Muis blijft een dagje thuis

Amos Muis staat elke morgen vroeg paraat in een net gestreken pak. Hij werkt in de dierentuin en maakt altijd tijd voor zijn goede vrienden. Met de olifant speelt hij eerst een partijtje schaak, dan organiseert hij een hardloopwedstrijd met de schildpad. Hij omringt zijn dierenvrienden met zorg en liefde. Met de regelmaat van de klok verloopt elke dag precies eender voor Amos, tot hij op een dag zich te ziek voelt en thuis blijft.

Dit prentenboek straalt zoveel tederheid uit en de prachtige pentekeningen, met aandacht voor elk detail, zijn echte kunstwerkjes. Alles is minutieus verfijnd weergegeven. De illustraties zijn zo gevoelig getekend dat de dieren ontroeren, je voelt met hen mee. De dieren staan er als echte persoontjes, je voelt hen letterlijk aan. Zoals bijvoorbeeld de grootsheid en een zekere logheid van de reusachtige olifant en de imposante neushoorn. Er zijn best grappige situaties of kleine details die het geheel met subtiele humor bedekken. Zo is de scène, waarin de reusachtige olifant en neushoorn opeengeperst in de stadsbus onderweg zijn naar Amos, best grappig geïllustreerd.

Het hele prentenboek straalt genieten en rust uit. Bij elke prent neemt de kijker rustig de tijd om de sfeer in zich op de nemen. Je voelt de innige vriendschap en bezorgdheid tussen de dieren en hun grote vriend Amos… als een soort vanzelfsprekendheid. Het koppel Filip en Erin State, beiden schrijver en illustrator geven een bijzondere fijngevoeligheid en subtiele humor weer in dit prentenboek.

Je voelt je als kijker mee opgenomen in het verhaal, alsof je alles van nabij mee beleeft.