Altijd anders

Op een morgen wordt Joop, een meisje van zestien, wakker gebeld door haar halfzusje Emma. Ze heeft plannen om haar onbekende opa te bezoeken die in Parijs woont. Emma zou willen dat Joop meegaat. Joop gaat mee en samen maken ze kennis met de tot dan toe onbekende grootvader. Hij blijkt ongeneeslijk ziek te zijn en niet lang meer te leven te hebben. Uiteindelijk is de ontmoeting een teleurstelling. Tijdens deze trip komt Joop ook een andere, minder leuke kant van haar halfzusje te weten. Zelf komt Joop in Parijs tot de ontdekking dat ze verliefd wordt op meisjes. Al snel heeft ze er een hartstochtelijke relatie. Deze ontdekking gaat echter gepaard met veel twijfels en ruzies. Vooral wanneer ze terug thuis is.
De gezinssituatie van Joop is bijzonder verwarrend. Joop leeft samen met twee vaders en twee moeders. Wanneer Joop beseft dat haar relatie met haar Parijse vriendin niet kan blijven duren omwille van de afstand is ze heel triestig. Ze beseft dat ze stiekem verliefd is op de vriendin van haar beste vriend. Hierdoor ontstaan er een aantal ongemakkelijke situaties. Maar uiteindelijk komt alles goed.
Het boek begint met een proloog waarin de oma van Joop is gevallen en in coma ligt. Je verwacht dat het verhaal hierop voortbouwt, maar dit is niet het geval. Ook verwacht je als lezer wat uitleg over de gezinssituatie, maar die blijft uit. Leuk is dat je de muziekkeuze van Joop leert kennen. Geregeld worden songteksten neergeschreven. Verder wordt Parijs gedetailleerd beschreven aan de hand van straatnamen of monumenten. Je waant je echt ter plekke. Jammer dat de achterflap niet vermeldt dat er twee boeken zijn die voorafgaan aan dit verhaal. Zo zou je een betere duiding hebben van Joops gezinssituatie en haar identiteitsproces. Toch kan je het verhaal begrijpen en word je al snel meegenomen in een sfeer van afwisselende gebeurtenissen en vreemde situaties. Die zijn echter soms te vluchtig uitgewerkt en bieden niet altijd een meerwaarde. Desondanks zullen tieners kunnen genieten van dit verhaal.