Allemaal kleuren

Cijfers

Dit boek van debutante Lizelot Versteeg (met als pseudoniem Lotje) verscheen samen met 'Allemaal dingen' en 'Allemaal dieren'. Het doel van de reeks is om met peuters aan de slag te gaan rond taalontwikkeling. In dit boek staan cijfers centraal, zoals de ondertitel het zegt. De getallen worden telkens gekoppeld aan een kleur. Links staan telkens een aantal zoekvragen en de benoeming van de kleur. Rechts staat een hoopje tekeningen, bijna letterlijk een hoopje. Ze zijn nogal rommelig weergegeven zonder al te veel zin voor verhouding en detail. Alle begrip voor het toegankelijk maken van bepaalde kleuren voor de peuterblik, maar het kan toch nog net iets beter dan dit. Het geheel komt namelijk druk over, mede aangezien er wat te veel voorwerpen op een pagina staan.
Opvallend aan deze reeks is dat men telkens twee thema's bundelt, de ene al wat beter gecombineerd dan de andere. In dit geval gaat het over kleuren en cijfers.
De uitgave is geschikt voor kinderhanden: stevige bladzijden met afgeronde hoeken, op kindermaat uitgegeven. Clavis trok dit keer de kaart van een nieuwe illustratrice en dat valt gezien de soms vervelende alomtegenwoordigheid van Liesbet Slegers en Kathleen Amant alleen toe te juichen. Helaas is deze uitgave wat in hetzelfde bedje ziek: te vereenvoudigde prenten met inspiratieloze tekst die gelukkig wel enige didactische, maar weinig esthetische waarde vertegenwoordigt.