Alle wensen van de wereld

In deze poëziebundel stelt Rian Visser haar verzameling aan gedichten voor, telkens voorzien van kleurrijke illustraties. Het zijn gedichten voor jong en oud over de leuke, triestige, grappige en moeilijke momenten in het leven. Haar dichtbundel is een collectie van gedichten zonder één overkoepelend thema. De dichtbundel is door de auteur voorzien van verwerkingsmateriaal om in de klas mee aan de slag te gaan. Bovendien werden enkele van haar gedichten genomineerd voor de Gouden Poëziesterren, een wedstrijd waarbij leerlingen uit het Vlaamse basisonderwijs hun stem kunnen uitbrengen voor het beste gedicht.

Deze poëziebundel verzamelt toegankelijke en originele gedichten van de hand van Rian Visser. Haar gedichten zullen vooral kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud aanspreken. Door de gedichten van didactisch materiaal te voorzien op haar website, slaagt ze erin om een goede gedichtenbundel binnen te brengen in het basisonderwijs. De gedichten zijn speels en maken gebruik van eenvoudige rijmschema’s en woorden. Daardoor zijn de gedichten toegankelijk voor een breed publiek en voor zowel de poëziefanaten als de poëziehaters.

Elk gedicht wordt vergezeld van een titel en illustratie. De illustraties gemaakt door Janneke Ipenburg, zijn verhalend getekend. De inhoud van het gedicht wordt in een beeld vastgelegd dat nauw bij het verhaal aansluit. De tekeningen bestaan meestal uit mensen die in het gedicht voorkomen, vergezeld van een passende achtergrond. Hoewel de illustraties goed gekozen zijn, missen ze hier en daar creativiteit. De tekeningen zijn gebaseerd op de letterlijke inhoud van de gedichten, minder op de inspiratie van de illustrator zelf lijkt het. Dat neemt niet weg dat de illustraties van goede kwaliteit zijn en mooi zijn vormgegeven.  

Uitmuntend is de gedichtenbundel weliswaar niet. Doordat de auteur er niet in slaagt om één thema in de gedichtenbundel binnen te brengen, ontbreekt het de bundel aan coherentie. Dat gebrek weerspiegelt zich ook in de titel van het boek. Alle wensen van de wereld; gedichten die over van alles en nog wat gaan dus.