Achter de heuvels

'Achter de heuvels' is een verhaal over kinderronselaars en kinderarbeid in Afrika. Hans Vanacker zette dit verhaal op papier nadat hij van deze gruwelijke praktijken hoorde via Plan. Uiteraard kan je in dit boek dus ook promotie voor deze organisatie vinden.
Het boek zelf is geschreven voor kinderen vanaf tien jaar. Dit moeilijke thema bij hen aankaarten is niet eenvoudig. Toch slaagt Vanacker er in om een toegankelijk boek te schrijven over hoe het er werkelijk aan toe gaat in Afrika. De cultuur probeerde hij op te roepen door een aantal woorden uit de taal te gebruiken. De vertaling ervan kan je achteraan vinden.
Hoewel dit boek geen diepgaande literatuur is, is het wel vlot geschreven en correct. Dit verhaal loopt goed af, hoewel dat niet vaak gebeurt in deze situatie. Toch is het einde realistisch. Op deze manier wordt ook de hoop van de westerse kinderen die dit lezen niet weggenomen. De doelgroep in het achterhoofd houdende, begrijp ik dus wel dat deze keuze is gemaakt.
Vanacker heeft net zoals elke schrijver ook de balans moeten zoeken tussen een verhaal waar vaart en actie in zit en het meegeven van details die een bepaalde wereld verder tot leven wekken. De balans is overgeslagen naar het eerste. Het blijft bij één verhaallijn die niet erg wordt uitgediept. En hoewel dit misschien een goede keuze is voor jonge kinderen, vond ik het wat jammer dat we niet wat meer dagelijkse, onbelangrijke, dingen konden meebeleven met Innocent.