2+ | 2014
Clavis
ISBN 978-90-448-2273-1
FICTIE , 24 p. , €12.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Aap wordt grote broer

Judith Koppens (auteur) Eline van Lindenhuizen (illustrator)

Dit prentenboek voor jonge kleuters opent met een voorstelling van de verschillende dieren op het dierenplein. Dit boek is namelijk het zesde in de reeks rond Poes, Muis, Aap, Giraf, Konijn en Hond. De dieren worden voorgesteld op het schutblad vooraan: ze staan naast hun huisje  met een onderschrift over hun belangrijkste eigenschappen. Je voelt dus al wat het centrale thema van deze reeks zal zijn: sociale vaardigheden. Dit keer wordt een groot moment voor Aap beschreven: hij wordt grote broer! Natuurlijk is hij trots als hij zijn zusje kan tonen aan zijn vriendjes, maar zoals dat steeds gaat, zijn zijn trotse gevoelens van korte duur. Wanneer zijn vriendjes langskomen en rond de wieg staan, kan hij er niet meer bij. Wanneer hij met mama wil spelen, heeft ze geen tijd. En dan maakt dat zusje ook nog eens superveel herrie! Gelukkig komt alles op het einde goed. Jammer dat de boodschap dubbel wordt gegeven door middel van een cursief gedrukte conclusie aan het einde.
De prenten van Eline Van Lindenhuizen vergezellen wel vaker boeken met educatieve doeleinden. Ze zijn eenvoudig en kleurrijk, maar steken er niet bovenuit.
Van dit soort boekjes zijn er ondertussen genoeg, maar gezien de fascinatie voor dieren die kleuters op die leeftijd hebben, blijven ze wel aanslaan. Geen hoogvlieger.

Magali Haesendonck
Gezinsuitbreiding
uit de reeks: Het dierenplein , deel 6