Saeculum

Bastian Steffenberg is een plichtsbewuste geneeskundestudent die al zijn aandacht besteedt aan zijn studies. Wanneer hij Sandra leert kennen en enkele keren met haar optrekt, lukt het hem om zich af en toe ook een keer te ontspannen. Hij gaat zelfs in op haar voorstel om deel te nemen aan een ‘larp’ (live action role-playing game). Sandra is namelijk aangesloten bij een rollenspelgroep die onder de naam ‘saeculum’ zich zo goed mogelijk probeert in te leven in de veertiende eeuw. Tijdens een ‘larp’ trekken ze zonder enige moderne hulpmiddelen (zelfs geen lucifers om vuur te kunnen maken) de vrije natuur in om zich gedurende enkele dagen volledig onder te dompelen in de middeleeuwen. Elke deelnemer leeft zich in een middeleeuws personage in, kiest een andere naam en moet die rol de hele tijd van de larp volhouden. Aanvankelijk is Bastian euforisch over het spel in het woeste, ongerepte landschap maar al gauw krijgt de hele onderneming een luguber kantje. Er is sprake van een vloek die rust op de locatie en er gebeuren inderdaad vreemde dingen waarvan niet duidelijk is of ze deel uitmaken van het spel of niet.
Samen met de deelnemers aan de larp wordt de lezer in het ongewisse gehouden en voortdurend op het verkeerde been gezet wat uiteraard zorgt voor heel wat spanning. Een aantal personages lijkt ook dubbel spel te spelen, maar dan wel een spel dat veel verder reikt dan de afgesproken rolverdeling binnen het genootschap. De spanning wordt nog op andere manieren bewerkstelligd: regelmatig wordt het verhaal doorbroken – ook visueel – met kleine fragmenten waarvan vaak pas achteraf duidelijk wordt op welke manier ze in het geheel passen.
In het middendeel lijkt het verhaal wel wat weg te zakken en dreigt het langdradig te worden. Ook de finale ontknoping komt redelijk geforceerd en ongeloofwaardig over. De wending die het verhaal dan maakt, is ingenieus maar ook overdreven. Dit neemt echter niet weg dat 'Saeculum' een goed geschreven en boeiende jeugdroman is, die niet alleen de moeite waard is omwille van het spanningselement. Poznanski geeft haar hoofdpersonages ook psychologische diepgang; de afzondering in de natuur zonder enige vorm van modern comfort werkt heel confronterend. Daardoor leren de personages niet enkel elkaar beter en op een andere, soms ontluisterende manier kennen, maar moeten ze ook hun eigen beperkingen en tekortkomingen onder ogen zien.
'Saeculum' is het tweede boek van deze Oostenrijkse schrijfster. Eerder verscheen 'Erebos' dat genomineerd werd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis. Ursula Poznanski is een auteur om zeker in de gaten te houden.