Lannoo's grote encyclopedie van alle kennis

Lannoo's grote encyclopedie van alle kennis' is, zoals de titel al suggereert, een lijvig naslagwerk geworden. Een visueel spektakel dat niet alleen voor tienerogen aantrekkelijk is, maar ook volwassenen zeker zal kunnen bekoren. Deze kleurrijke encyclopedie blinkt uit door de machtige 3D-computeranimaties die erin verwerkt zijn en dat is een echte must om een vernieuwende encyclopedie uit te brengen.
Het boek is onderverdeeld in zes grote categorieën: ruimte, aarde, natuur, het lichaam, wetenschap en geschiedenis. In elk van deze delen wordt een aantal klassieke onderwerpen onder de loep genomen. Vaak word je visueel geprikkeld door de prachtige foto’s, tekeningen of animaties en kan je info gaan vergaren over het thema via de korte tekstjes die her en der over de pagina verspreid zijn. In dit digitale tijdperk moet je ook de aandacht van de jonge lezers weten vast te houden en daar is bij de samenstelling van dit boek erg goed over nagedacht. Veel doorlopende tekst over een thema is in dit boek niet te vinden, maar omdat het boek zo groot is van formaat, kom je toch heel wat te weten over de behandelde onderwerpen. In de koptekst (boven de lijn) zijn er op elke pagina cijferweetjes over het specifieke onderwerp gebundeld. Heerlijk om mee uit te pakken tijdens een spreekbeurt, lijkt me.
Achteraan is er nog laatste deel toegevoegd met de titel: 'extra’s'. Hier vind je hemelkaarten, de wereldkaart, alle vlaggen, een knappe stamboom van het eenvoudigste eencellig organisme tot planten en dieren, records, omrekentabellen en een verklarende woordenlijst. Ook het zeer uitgebreide register achteraan is een onmisbaar onderdeel bij een goede encyclopedie.
Bij het recenseren van dit boek kwam de volgende vraag bij me op: is een encyclopedie nog wel nodig of nuttig in deze internettijd? Ik heb hier een duidelijke mening over. Met dit naslagwerk op je schoot heb je in één oogopslag een duidelijk overzicht over de talrijke onderwerpen, evoluties of fenomenen die beschreven zijn. Het bespaart je kind wellicht uren surfen om tot een goede selectie aan informatie te komen. Indien de interesse voor een bepaald onderwerp gewekt is, kan hij of zij nog altijd verdiepende info gaan zoeken op het net. Zo kunnen beide media elkaar aanvullen en ondersteunen.