Het grote piratenboek

Piraten spreken tot de verbeelding, zeker bij kleine jongens. Het zijn geen sprookjesfiguren en al helemaal geen doetjes. Of het helden waren, is een andere vraag. In dit boek tracht de auteur een 'historisch' overzicht te geven van de piraten die actief waren in en om Europa en over de oceaan in Noord-Amerika en het Caraïbisch gebied. Al schijnt ook Julius Caesar al last gehad te hebben van piraterij. De transatlantische acties kwamen pas op gang nadat Columbus Amerika ontdekte. De boekeniers waren de eersten, het waren vaak misdadigers. Ze vestigden zich op het eiland Hispaniola (Dominicaanse Republiek en Haïti). Aanvankelijk verkochten ze geroosterd vlees aan de schepen. Dat vlees heette boucan. Toen de Spanjaarden hun hutten vernietigden, gingen ze volop schepen overvallen. De meest bekende boekanier is Henry Morgan. Op p. 15 staat een interessant lijstje met scheldwoorden die de boekaniers gebruikten. In 1692 vernietigde een aardbeving hun uitvalsbasis Port Royal.
Na de boekaniers kwamen de piraten, het waren kapers die voor eigen rekening werkten. Beroemde piraten waren: Kapitein Kidd en Samuel Bellamy. Toen de slavenhandel op gang kwam, werden ook die tranporten soms overvallen. Voor de ontsnapte slaven was het piratenleven een gedroomde kans op vrijheid. Piraten hielden er merkwaardige en modern klinkende zeden op na: ze maakten geen onderscheid tussen blank en zwart, homofilie werd getolereerd en de kapitein werd democratisch verkozen. Op sommige schepen kregen de piraten ook een eerlijke vergoeding als een soort verzekering bij zware kwetsuren. Er waren ook enkele beruchte vrouwelijke piraten: Anne Bouvy en Mary Reade. Piraten stonden bekend als grote drinkers van o.a. rum. De beroemdste piraat was kapitein Zwartbaard.
Begin achttiende eeuw kwam er een einde aan de piraterij. In 1718 stuurde de Engelse koning een zekere Woods naar de Bahamaeilanden, een echt piratennest, en maakte hem daar gouverneur. Die Woods was zelf ooit piraat geweest en wist van aanpakken. Alle piraten die de piraterij afzwoeren, kregen gratie, de andere werden opgehangen. Het werkte en vele ex-piraten werden piratenjagers. Het boek besluit met de vraag: Waarom zijn piraten nog steeds populair? Er is een uitgebreide woordenlijst met piratenwoorden en een schatkaart met stickers.
Er zitten een hoop interessante en leuke weetjes in dit boek, dat echter nogal zuinig is met jaartallen en historische duiding. "De tijd die nu aankwam ..." (p. 20) Welke tijd? Soms is het ook te veel vereenvoudigd. Bijvoorbeeld op p. 25: een kanonnier is iemand die met een kanon schiet. Op p. 27-28 staat een onvolledige zin. Verder is dit lijvige boek wel boeiend. De talrijke illustraties verlevendigen het en maken de tekstblokken niet te groot.