Duizend kraanvogels

In Japan is er een legende die vertelt dat als je duizend papieren kraanvogels vouwt, je een wens mag doen. Dat is wat Sadako, een meisje van twaalf probeert te doen als ze tien jaar na de atoombom op Hiroshima leukemie krijgt. Op het herdenkingsplein van de aanval op 6 augustus 1945 in Hiroshima staat een monument voor Sadako, het 'Children's Peace Monument', waar elke dag honderden schoolkinderen langskomen met papieren kraanvogels als teken dat kinderen vrede willen. Sadako heeft dus echt geleefd. Ze werd het symbool voor kinderen die getroffen worden door oorlog.
In dit boek vertelt haar kat het verhaal. Sadako is twee jaar en ze is aan spelen langs de rivier. Plots komt er een enorme zwarte wolk aandrijven, het wordt heel heet en alles in de stad verandert in as. Tien jaar later is Sadako de zwarte wolk bijna vergeten. Dan wordt ze ziek, dat komt door die wolk. Ze moet naar het ziekenhuis en daar begint ze kraanvogels te vouwen, want haar grote wens is weer gezond te worden. Vijhonderd kraanvogels heeft Sadako al, ze hangen boven haar bed. De kat maakt plannen van wat ze samen zullen doen. Maar Sadako komt nooit meer thuis. Niemand weet hoeveel kraanvogels ze gevouwen heeft.
Achteraan is informatie opgenomen over wat er gebeurde in augustus 1945 en welke gevolgen de atoombom had. Leukemie, de ziekte waaraan Sadako overleed, wordt ook wel de atoombom-ziekte genoemd.
Het boek is prachtig geïllustreerd, je leert er ook zelf kraanvogels vouwen. Het vertelperspectief vanuit een kat is misschien wat vergezocht maar het blijft een levensecht en pakkend verhaal.